Dodaj komentarz

Perły-dane rynkowe, ceny, specyfikacja

Perły są organiczną substancją powstającą we wnętrzu niektórych małży. Pod względem składu przypominają trochę nasz  szkielet. Składają się z węglanu wapnia, białka i wody. Ułożenie kryształków węglanu wapnia determinuje połysk perły, białko jest spoiwem, a woda decyduje o elastyczności tego spoiwa. Tak więc, perła nie jest kamieniem i co warto wiedzieć podlega procesowi starzenia tak jak inne substancje organiczne.

Perła w muszli małża
http://www.tnhistoryforkids.org

Powiększenie mikroskopowe ukazujące strukturę macicy perłowej. Ciemne pasma to białko zwane konchioliną. Jasne smugi to warstwa kryształków węglanu wapnia.
Foto.http://thefutureofthings.com/news/1188/new-strong-light-and-stretchy-materials.html

Proces  starzenia zależy od warunków przechowywania i początkowej jakości perły. Wiele historycznych, cennych pereł liczących sobie nawet ponad 500 lat dalej zachwyca blaskiem i urodą.Wobec tego nie należy się martwić, że po pięciu latach trzeba będzie kupić nowy naszyjnik, jednak aby perły były w dobrej formie nie należy wystawiać ich na słońce i ostre źródła ciepła, należy chronić przed działaniem substancji chemicznych, nie pryskać perfumami, lakierem do włosów itp. Ludzki pot też nie wpływa na nie szczególnie korzystnie dlatego mycie w letniej wodzie z odrobiną mydła jest ogólnie zalecanym zabiegiem pielęgnacyjnym.

Tak jak pisałam w poprzednim poście prawidłowe określenie „perła naturalna” odnosi się wyłącznie do perły, która samoistnie powstała w muszli bez jakiejkolwiek ingerencji człowieka. Na rynku są to rarytasy dostępne właściwie wyłącznie w starej biżuterii. Już pod koniec XIX pan Mikimoto odkrył jak powstaje perła i rozpoczął hodowlę z wykorzystaniem małży Akoya. Perły powstałe w muszlach na skutek ingerencji człowieka nazywane są perłami hodowlanymi (hodowanymi), są szeroko dostępne oraz często nazywane w handlu błędnie naturalnymi . Perła hodowlana powstaje na skutek wprowadzenia w ciało małża jądra wyciętego z muszli i otoczenia go przez mięczaka warstwą masy perłowej. Właściwie owe jądro jest jedyną różnicą pomiędzy perłą hodowlaną i  naturalną wobec czego nie ma co wybrzydzać a jedynie pilnować jakości.

Schemat budowy wewnętrznej perły hodowlanej i naturalnej. Po lewej stronie widać jądro perły hodowlanej i warstwę macicy perłowej, po prawej warstwy macicy perłowej ułożone na sobie charakterystyczne dla pereł naturalnych.
Foto. http://www.crystalandglassbeads.com/blog/2011/differences-between-natural-and-cultured-pearls.html

Każda perła jest oceniana w 6 kategoriach: wielkości, kształtu, koloru, gładkości powierzchni, grubości warstwy masy perłowej i najważniejszej – połysku.  Jeśli perła nie ma połysku to moja rada jest aby nie zawracać sobie nią głowy. Połysk doskonały powinien przypominać połysk wypolerowanego metalu. Ten najsłabszy sprawia, że perła przypomina wapienną kulkę.

Połysk pereł
Foto. http://www.pearlautore.com.au

Gładkość powierzchni również podlega ocenie i ma wpływ na wartość perły Na powierzchni mogą być rozmaite niedoskonałości, nacieki, grudki, które mogą dać się ukryć w oprawie lub też decydują o zakwalifikowaniu okazu do niższej kategorii. W handlu jakość pereł opisuje się literowo. AAA oznacza perłę najwyższej jakości pod względem, kształtu, połysku i gładkości powierzchni. Kolor i rozmiar są uznaniowe i nie uwzględnia się tego w oznaczeniu literowym. Litera B oznacza odchylenia od ideału.

Niedoskonałości powierzchni pereł
Foto.http://www.pearlautore.com.au

Najrzadsze są perły o kształcie idealnie okrągłym i te są najcenniejsze. Później idą te o kształcie  kropli i owalnym. Następnie guzikowe, nieregularne barokowe i o zupełnie szalonych kształtach  – fantazyjne. Te ostatnie są trudne do wyceny i głównie używane jako element kompozycji biżuteryjnej. Wielkość perły oczywiście ma znaczenie. Im perła większa tym kosztowniejsza.

Kształty pereł
Foto. http://www.pearlautore.com.au

Rozróżniamy  perły słodkowodne (rzeczne  i jeziorne ), morskie Akoya oraz oceaniczne  nazywane perłami z mórz południowych. Kolejność klasyfikacji odzwierciedla ceny pereł. Najtańsze są słodkowodne  – rzeczne a najdroższe z mórz południowych. Kolor i rozmiar zależą od gatunku małża a także od środowiska w jakim mięczak żyje i tworzy perłę.

Naturalne kolory pereł z mórz południowych
Foto. http://www.pearlautore.com.au/

Perły słodkowodne  rozróżniam po wyglądzie. Oprócz lekko spłaszczonego owalu mają ciepły blask. Perły morskie i oceaniczne maja inny  zimny i zazwyczaj silniejszy połysk a ich masa perłowa sprawia wrażenie bardziej gęstej. Nie potrafię tego lepiej opisać po prostu trzeba dużo pereł obejrzeć.

Perły słodkowodne są najbardziej popularne ze względu na przystępną cenę oraz dużą podaż . Dostępne są w wielu wielkościach, od maleńkich 2 mm do pereł powyżej 10 mm. Ich jakość też ciągle się poprawia a głównym producentem są Chiny. Można je kupić właściwie we wszystkich kolorach. Jednak ta pełna paleta barw jest skutkiem sztucznego modyfikowania koloru pereł.

Drugie w kolejności to perły morskie produkowane przez małże Akoya. Kiedyś głównym ich producentem była Japonia. Są znaczenie droższe od słodkowodnych  ale ich rozmiar nie przekracza 9 mm. Wstępują naturalnie tylko w odcieniach bieli. Czarne uzyskiwane są tylko na skutek sztucznych zabiegów.

Elita perłowa to perły oceaniczne. Powstają u wybrzeży Australii, Indonezji i Polinezji. Mogą osiągać wielkość powyżej 20 mm. Najcenniejsze są białe a najbardziej pobudzające wyobraźnię to czarne- tahitańskie. Czarne mogą być tak naprawdę w różnych kolorach szarości, antracytu, z odcieniem zieleni i fioletu. Zdarzają się złote i błękitne.

Kolory czarnycg pereł z mórz południowych
Foto. http://www.pearl-guide.com

Każda perła jest inna wobec czego dobranie pary pereł na kolczyki lub całego naszyjnika wymaga żmudnej pracy selekcjonera. Sparowane perły są dwukrotnie więcej warte od sumy wartości pojedynczych okazów. Tak więc przykładowo ceny detaliczne idealnych, białych pereł o rozmiarze 8,5 mm kształtują się następująco: 1 perła słodkowodna 50 USD, para pereł słodkowodnych 200 USD, 1 perła Akoya  100 USD para pereł Akoya 400 USD. Dla pereł oceanicznych rozmiar 8,5 mm nie jest rozmiarem dużym ale wartość takiej perły to 150 USD czyli para powinna mieć cenę ok. 600 USD.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: